Interviu cu Roxette - 1993

Rep: Melodiile pe care le cantati aici la Cirkus sunt intr-o versiune acustica. Cum este sa schimbati melodiile intr-o versiune acustica?

Per: Nu este greu.

Marie: Asa au fost scrise.

Per: Da, sunt scrise cu chitara acustica si pian. Ceea ce am incercat noi a fost sa gasim un intreg, o melodie care sa se potriveasca celor 8 membri din formatie, de exemplu. O parte din ei pot mentine ritmul cu piciorul, dar nu prea mult ca nu functioneaza bine. Asa cum ai spus si tu, multe melodii sunt refacute, asa ca este greu sa pastrezi acel ritm. De exemplu How Do You Do.

Rep: Simtiti ca interpretati aceste versiuni acustice intr-un mod diferit in comparatie cu felul in care cantati de obicei? 

Marie: Nu, probabil ca nu este nevoie sa accentuezi asa de mult, dar in principiu este acelasi lucru. 

Per: Bine, trebuie doar sa lucrezi pe sunet atunci cand faci o versiune acustica, nu poti tipa asa de mult. Joyride de exemplu are niste sunete mai sus pe disc, sunete care sunt destul de joase aici. Deci eu cred ca melodiile sunt diferite. Dar Marie este specialistul in cantat, nu eu.

Rep: Este o mare diferenta intre publicul din Suedia si cel din afara Suediei? 

Marie: Nu stiu daca gasesc vreo diferenta acum, toti fanii Roxette de peste tot din lume sunt foarte activi. Ne stiu pe derost toate melodiile si canta o data cu noi.

Rep: Deci este cam acelasi lucru.

Marie: Da, dar exista totusio diferenta daca comparam cu publicul din America de Sud pentru ca acolo fanii danseaza de la inceput pana la sfarsit.

Rep: Cum se face de ati primit asa o reactie in America de Sud? 

Per: Nu stiu. Se spune ca textele noastre, in comparatie cu textele americane, sunt mai simple si mai usor de inteles. Am auzit ca in Argentina se foloseste textul de la Joyride in scoli pentru a-i invata engleza pe copii. Asta este super. ABBA au avut de asemenea un mare succes in America de Sud. Probabil ca ei au in muzica lor ceva din acordurile populare din nord. 

Rep: Probabil. Credeti ca voi aveti in muzica voastra acorduri populare din nord?

Per: Nu.

Marie: Noi suntem influentati de muzica engleza si americana. 

Rep: Exista vreun artist pe care ati dori sa-l auziti interpretand piesele voastre? 

Marie: Prince: It Must Have Been Love.

Per: Suna interesant.

Marie: Madonna: Joyride.

Per: Nu cred ca se va descurca. Probabil un artist cu o voce puternica, cum ar fi Tina Turner.

Rep: Va simtiti stresati de cineva ca trebuie sa promovati muzica suedeza? 

Marie: Nu. Noi lucram ca muzicieni, compozitori. Scriem si incercam sa facem un album cat mai bine posibil. Nu ne gandim: acum trebuie sa promovam ceva tipic suedez. Facem ceea ce credem ca este bine. 

Per: Dar este minunat ca am avut succes cu proiectele noastre. Aceasta bransa este orientata catre creatie. Foarte rar se intampla ca un grup care vine dintr-o tara asa de mica cum este Suedia sa devina asa de mare cum suntem noi, sa vanda asa de multe albume cum am vandut noi. Adesea cand mergem in alte tari mici, cum ar fi Belgia sau Danemarca, chiar sunt mandri de faptul ca am reusit. Acum mult timp nu s-au intamplat foarte multe cu cel mai bun grup al nostru din anii '70, ABBA.

Marie: A mai fost si Europe.