Roxette se intoarce in timp pentru un nou joyride

PER Gessle a evadat in mod deliberat in trecut. "Am incetat sa mai scriu albume Roxette", a spus Per. "Am evitat acest lucru pentru a deveni din nou eu insumi."

Roxette, duetul suedez compus din Per Gessle si cantareata Marie Fredriksson, au dominat timp de 10 ani lumea muzicala cu hituri precum The Look, It Must Have Been Love, Listen To Your Heart si Joyride, inainte ca boala sa ii desparta. 

In 2002, Marie Fredriksson a fost diagnosticata cu o tumoare pe creier. Dupa operatie, chimioterapie si tratament cu citostatice, ea a castigat lupta impotriva cancerului 3 ani mai tarziu. 

Intre timp, Per Gessle si Marie Fredriksson au realizat albume solo. 

Acum 2 ani, in timpul unui concert solo, Per Gessle i-a cerut lui Marie Fredriksson sa i se alature pe scena si sa cante The Look si It Must Have Been Love.

"Sa fiu sincer, era nervoasa si nu avea acea incredere in ea", spune Per Gessle. "Dar raspunsul pe care l-a primit din partea publicului a fost uluitor. Oamenii radeau si plangeau. Stiau ca este ceva special."

Roxette s-a reunit.

Cateva zile mai tarziu, Marie Fredriksson l-a sunat pe Per Gessle, rugandu-l sa faca exact acel lucru pe care nu il mai facuse de 7 ani.

"Vrei sa scrii un nou album Roxette?" l-a intrebat. "Sunt gata sa incep."

Per Gessle a scris un nou album intitulat Charm School. Melodii ca No One Makes it on Her Own si Sitting on Top of the World vorbesc despre lupta si triumful lui Marie Fredriksson.

"Cu Roxette, lucrul cel mai interesant a fost ca intotdeauna trebuie sa scrii versuri pe care Marie sa le poata interpreta. Este foarte captivant" spune Per Gessle.

"In primul rand este femeie. In al doilea rand, suntem foarte diferiti ca oameni. Incerc sa patrund in mintea ei si sa-mi imaginez cum gandeste."

Per Gessle si Marie Fredriksson de obicei prelucreaza un cantec pentru a se decide care dintre voci se potriveste mai bine cu versurile. 

Initial, Per Gessle urma sa cante Listen To Your Heart. In schimb, a devenit o melodie clasica in mainile lui Marie Fredriksson.

Dar Per Gessle trebuie sa dea sfaturi in legatura cu anumite capcane pop. 

"Sunt un om al melodiei", spune el. "Am incercat sa experimentez cu batai si anumite rutine si urme de bas, dar la sfarsitul zilei nu ma simt confortabil cu asta. Asa sunt eu."

Per Gessle este mandrul de cantitatea de hit-uri pe care au produs-o din 1988 pana in 1994. Mai bune inca, Roxette le-au facut in stilul lor. Per Gessle spune: "Ceea ce ma bucura cel mai mult este ca totul a fost facut in termenii nostri. Sunt melodiile mele si la fiecare album am lucrat cu aceiasi producatori suedezi, muzicieni si ingineri de sunet. In acest sens, nu am facut niciodata parte din scena muzicala internationala. Am trimis produsele noastre catre business-ul muzical."

Succesul din SUA a fost realizat cu instrumente obisnuite.

"Ni s-a spus sa ne mutam la Los Angeles sau New York si sa incepem sa lucram cu americanii", a spus Per Gessle. "Am refuzat. Cand faci acest lucru, iti pierzi sufletul si sunetul. 

"ABBA au fost la fel. Au facut totul in felul lor - in Suedia."

Intr-adevar Suedia este tara maestrilor in pop cum ar fi Per Gessle, Bjorn Ulvaeus si Benny Andersson, din ABBA, si Max Martin, cel care a colaborat cu Britney Spears si Pink pentru producerea melodiilor.

Per Gessle spune ca sensibilitatile pop puternice ale tarii are radacini adanci.

"Mostenirea muzicala pe care o avem aici in Scandinavia, cu deosebire in Suedia, cuprinde multa muzica populara", spune el. 

 "Este un stil de muzica foarte precis care dureaza de secole - foarte frumos, cu melodii puternice, si trist.

"Il poti auzi foarte mult in melodiile lui Benny de la ABBA. Este foarte multa muzica populara suedeza in ceea ce face el."

Per Gessle spune ca talentul lui Martin este acela de a face mari schimbari in muzica pop. 

"Aceste melodii le-a scris acum 10 ani pentru Backstreet Boys si Britney Spears, apoi a fost un fel de reactie nu prea placuta deoarece el devenise din ce in ce mai mare." 

"Max a disparut dupa aceasta reactie si s-a reintors sa scrie pentru urmatoarea generatie de pop star-uri. Este ceva unic acest lucru."

Dar apropierea lor de muzica pop este diferita. Per Gessle scrie pentru el. Martin are o echipa. 

"Max are alti oameni care fac versurile, notele pentru bas si programarea. Nu stiu exact ce face el", spune Per Gessle razand. 

"Max regizeaza melodiile."

Astazi, la 25 de ani dupa ce a fost realizat primul single, Roxette detin cateva hituri ale lor. Acum sunt intr-un turneu care se va desfasura pentru un milion de oameni si ajunge si in Australia in februarie.

"Nu am crezut niciodata ca Roxette va concerta din nou", spune Per Gessle. "Cand s-a imbolnavit Marie, a fost un dezastru. Ni s-a spus ca numai unul din 20 supravietuieste bolii prin care a trecut ea. A avut 5% sanse de supravietuire. 

"Acum suntem in locuri indepartate care nici nu stiam ca exista."

Boala lui Marie Fredriksson si tratamentul au avut urmari fizice. Creierul ei s-a uzat permanent, pierzand abilitatea de a citi si de a calcula, cat si vazul cu ochiul drept, cat si pierderea miscarilor catre partea dreapta. 

"Cred ca Marie a trebuit sa se intoarca la Roxette pentru a dovedi ca poate", spune Per Gessle. "Este o supravietuitoare si asta inseamna o mare victorie pentru ea. In fiecare saptamana a acestui turneu vad cum ea se ridica si este mai increzatoare in ea. 

"Chiar a trebuit sa inceapa din nou", spune Per Gessle.

"A invatat sa citeasca din nou, a invatat sa mearga din nou si a invatat sa fie din nou in Roxette."

Sursa: Herald Sun - Australia - vezi articolul original aici