Turneul mondial Roxette un succes milionar

Interviu cu Per publicat de Jan-Owe Wikström in Hallandsposten

Roxette revine pentru a cuceri lumea. Dupa aproape 20 de ani de la giganticele turnee mondiale “Joyride” (1992) si “C!B!B!” (1995), Per Gessle si Marie Fredriksson se intalnesc iarasi cu fanii din intreaga lume. Si nu au regresat. Acesta este un reportaj din America de Sud pe mail. 

Fotograf:Alexandre Ferreira

Turneul inceput intr-o Rusie rece, pe Tatneft Arena din Kazan pe 28 februarie a ajuns in calduroasa America de Sud.
Dupa Montevideo in Uruguay, Buenos Aires si Cordoba in Argentina, Santiago de Chile si Porto Alegre in Brasil, ieri a fost Sao Paulo la rand, in Credicard Hall. In felul asta Roxette a obtinut un contract discografic in SUA cu Capitolio/EMI – primul dupa anii `90.

- Pana acum a fost un turneu fantastic. Primim un raspuns iesit din comun, explica Per.
- Uneori publicul intrerupe melodiile pentru a le canta impreuna cu noi! S-a intamplat de mai multe ori la “Spending my time” si “It must have…”. Sunt totalmente surprins. E la fel de zgomotos ca turneul “Joyride” si cine si-ar fi imaginat asta?
- In plus turneul a crescut intr-un timp record. Vom fi cantat pentru un milion de persoane inainte de a finaliza turneul anul viitor.

Ce locuri si ce concerte ti-au ramas pentru amintire?
-Rusia a fost in plina iarna si a fost speciala. Cui ii place sa stea la  minus 30 de grade! Dar concertele au fost foarte bune. Am cantat in orase pe care nici macar nu pot sa le pronunt.
- Apoi au urmat tarile baltice si acolo a inceput sa straluceasca soarele. America de Sud este foarte temperamentala iar dragostea oamenilor pentru Roxette nu s-a oxidat.
-Cele doua concerte de la Buenos Aires au fost foarte bune. Sper ca toti cantaretii sa experimenteze asta cel putin o data in viata. Este o senzatie incredibila.

Cati oameni au fost la concerte si ce fel de public?
- Este un mix de oameni mai in varsta si tineri. Multe fete noi si, desigur, cele care erau in anii `90. Fiecare concert este aproximativ ca pe Globen, 12.000-15.000 persoane, uneori mai mult, alteori mai putin.

Cand aveti timp sa vedeti locurile? Rusia? America de Sud?
- In Rusia am ramas la hotel. Brrr…In America de Sud am mers la piscina in zilele libere. Dar de asemenea am testat calitatea mancarii in oras. E pur si simplu greu pentru ca sunt prea multi fani. Trebuie sa ne ascundem iesind pe usile din spate, prin parcare etc.

Cum se simte Marie? Se descurca cu ritimul asta atat de dur?
-Marie se simte foarte bine. E cea mai buna reabilitare pe care si-ar fi putut-o imagina. Raspunsul si respectul pe care il primeste de la oamenii din toata lumea este incredibil. Ea toata este un mare zambet si la fiecare concert are mai multa energie. Zilele trecute la Santiago a fost inegalabila.

Poti sa faci o comparatie cu America de Sud din 1992 si 1995?
- Atunci am cantat pe stadioane de fotbal, acum am coborat la nivel de Globen. Dar calitatea fanilor pe care ii intalnim la aeroportui si la intrarile hotelurilor este la fel de ridicata.

Exista un interes mare din partea presei?
-Am avut citici fantastice dar nu ne ocupam de presa pentru ca vrem sa ne ingrijim gaturile. Avem o planificare dura si incercam sa ramanem tacuti si linistiti in zilele libere. Dar canalele de televiziune apar la aeroporturi cand aterizam. Apropo, se poate intra pe Roxette Oficial pe Facebook si se pot vedea videoclipuri.

S-a intamplat ceva special pe parcursul turneului?
- Christoffer a devenit un erou local peste tot avand in vedere faptul ca incepe piesa “Joyride” cu o improvizatie totala, cantand un cantec local, de exemplu un cantec traditional, cantecul national…Lumea il place pe Christoffer, mai ales aici in America de Sud. S-ar putea sa nu poata sa se intoarca acasa.

Cum e sa aveti iarasi un contract discografic in SUA?
-Da, dintr-o data SUA! Am avut probleme de cand a venit noul manager si tot personalul de la Capitol/EMI a fost dat afara la inceputul anului 1992. Acum va fi reeditat “Charm School” si o compilatie si suntem foarte entuziasmati.
-Cantecele noastre au fost giganti in SUA in toti anii, atat “Listen…” ca si “It must…” merg spre 5.000.000 de ascultari, fiecare, la radiourile americane, dar din pacate lumea din America de Nord nu a inteles ca Roxette le canta.
-Roxette ca formatie a devenit complet anonima pentru SUA. Am petrecut prea putin timp acolo, asta e motivul.

Vor fi concerte si in SUA o data cu editarea  albumului?

-Nu s-a stabilit nimic dar totul e posibil. Asta am invatat..
-Dupa America de Sud si Dubai, ne asteapta Europa in vara si in toamana. Cat priveste Suedia va fi Göteborg pe 24 iulie si Stockholm  pe 3 noiembrie si Malmö a doua zi.

Ar mai putea fi si alte concerte? Halmstad?
-Anul asta nu. Programul de anul asta e mai mult decat incercat. Dar poate anul viitor.

Sursa: Hallandsposten  via Roxspain