Interviu cu Per la hitparad.se

 

Per Gessle este acuma in turneul sau solo prin Europa cu noul sau altbum "Party Crasher". L-am intalnit in Zurich unde a cantat un concert la clubul Kaufleuten.

hitparad.se: Ne-am intalnit acum 3 ani in urma pentru un interviu in care iti promovai albumul "Son Of A Plumber". Dupa acest album, ai lansat inca 2 albume solo ca Per Gessle. Este proiectul "Son Of A Plumber"un subiect inchis pentru tine?
Per Gessle: Albumul  Party Crasher a inceput ca si album Son Of A Plumber, apoi am realizat ca mergeam intr-o directie diferita de stilul din Son Of A Plumber asa ca am decis sa imi folosesc propiul nume...asta ca sa ii ametesc si mai tare pe toti. Este un altfel de album, poate o sa mai fac albume in genul Son of a plumber, nu stiu. Poate voi fi eu insumi.

hitparad.se: Dupa un album in suedeza ai lansat din nou un album in engleza. Care este conceptul din spatele "Party Crasher"?
Per Gessle: Intreaga idee era sa ma incerc pe mine ca scriitor , si am inceput sa scriu melodii din diferite unghiuri. Am inceput cu un grup de sunete bass. Primul cantec pe care l-am scris a fost "Silly Really". Am realizat ca este mai diferit pentru mine decat pentru un ascultator. Este un sunet diferit si o vibratie in acest album, care este  ea insasi diferita de ceea ce facem pe scena. Pe scena facem un set bazat pe chitari puternice, care este opusul la Party Crasher.

hitparad.se: Esti un artist de succes in Suedia, in Europa nu ai reusit inca. De ce crezi ca este mai dificil in Europa?
Per Gessle: Trebuie sa iti petreci timp indelungat sa promovezi si sa fii in turneu si eu nu am facut asta in piata internationala. A fost foarte usor pentru mine sa lucrez in Scandinavia. Mi-am vandut cele 10mii de bilete pentru o seara, acasa. Am o familie. Daca vrei cu adevarat sa spargi piata internationala iti ia foarte mult timp, nu mai am 21 de ani. Nu am mari sperante ca albumul  Party Crasher va fi cel mai mare album al acestui an international vorbind. Vreau sa fac acest turneu ca un cadou pentru ziua mea de nastere, la cea de-a 50-a aniversare, sa imi cant propiile mele melodii pe care le-am scris in engleza de-a lungul intregii mele cariere. De aceea cant si multe cantece Roxette. Ma distrez de minune facand asta. Este unul dintre cele mai frumoase turneuri pe care le-am facut. Este singurul turneu in care pierd bani. Cantam in cluburi asa mici. Echipa pe care am angajat-o este scumpa. Toate spectacolele au fost fantastice, Praga a fost fantastica, si Hamburg si mai bine.

hitparad.se: Daca ar fi sa alegi intre un mare comeback cu Roxette sau o mare reusita ca si artist solo in intreaga lume, ce ai prefera?
Per Gessle: Depinde. Daca Marie era inca sanatoasa, as spune Roxette. Dar ea s-a imbolnavit. Este o persoana schimbata de cand si-a pierdut o parte din auz si vaz. Nu va mai fi Roxette asa cum a fost. Asta nu inseamna ca Roxette nu va reveni. Cred ca va mai fi Roxette pentru ca am discutat despre asta, este doar in functie de Marie. Nu pot sa o vad facand calatorii de promovare asta si ailalta care se presupune ca vine o data cu munca asta. Dar cred ca vom putea inca face ceva inregistrari si evenimente impreuna. De abia astepta sa se intample. Pe de alta parte sunt foarte fericit sa fac ceea ce fac in acest turneu si mi-ar place sa aduc acest turneu si in America de Sud sau Asia sau nu conteaza unde.

hitparad.se: Am auzit ca vei participa cu Roxette la evenimentul de la  "New Wave" din Latonia pe data de 28 iulie. Ne poti spune mai multe despre asta?
Per Gessle: Daa, am auzit si eu asta, apoi am auzit ca mergem la  Night at the Proms, mereu aceste zvonuri. In fiecare saptamana primim oferte sa mergem la festivaluri dar nu e nimic confirmat inca.
Daca Marie vrea sa o facem, sunt aici ca sa o sprijin. A fost o mare surpriza anul trecut inainte de Craciun. A facut parte dintr-un turneu in care a cantat 4 cantece in Suedia. A fost prima oara cand a cantat in fata unui public asa de mare, a fost un mare succes pentru ea . Dupa asta a fost mai deschisa la optiunea de a reveni. Presiunea pe ea este enorma. Stie ca toata lumea vrea ca ea sa se intoarca, dar trebuie sa o faca in ritmul ei.

hitparad.se: Daca va fi lansat un album Roxette, cum va suna?
Per Gessle: Vor fi elemente din  Party Crasher,albumul Room Service si  albumul Have a Nice Day. Pe de alta parte, va fi superb sa facem ceva cum fac in aceasta seara sa fac si cu Marie.

hitparad.se: La inceputul anilor 90, Suedia insemna Roxette si Ace of Base peste tot in lume in centrul scenei muzicale. Daca presupunem ca cele doua formatii si-au lansa un nou album acuma in timpuri in care Hip Hop si RnB au prioritate -care crezi ca va fi succesul lor??
Per Gessle: Fiecare artist trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru ei insisi. Nu poti lua niciodata succesul ca si garantat. Nu am facut niciodata asta. Chiar si daca revine Roxette, asta nu inseamna ca va avea succes. Trebuie sa produci cantece bune si concerte. Unul dintre artistii mei preferati este Nick Lowe, este un compozitor de pop foarte putin popular. A produs primele albume ale lui Elvis Costello. Dar nu a avut succes niciodata. Doar fiindca scrii cantece superbe nu inseamna ca ai succes. Tine mult de promovare, timp, si sa ai suport de la o anumita companie de discuri sau marketing. Daca esti norocos ca mine, cu filmul  Pretty Woman, primesti loc pentru un cantec intr-un film. Toate aceste lucruri mici pot face bulgarele sa se rostogoleasca.

hitparad.se: Suedia este o tara in Europa care sarbatoreste cel mai mult evenimentul Eurovision. Nu te-a tentat niciodata sa participi ori ca interpret ori ca si compozitor? Esti cel mai de insemnat pop star ce absenteaza de la asa ceva.
Per Gessle: In fiecare an, imi este oferita participarea la eveniment. Au ceva numit Jokers. Nu trebuie sa fii in competitie, ajungi direct in finala. Dar mereu ii refuz pentru ca nu este pentru mine. Nu imi place sa concurez. Nu castig nimic . Singurul lucru pe care pot sa-l fac este sa pierd. Chiar daca castig , pierd. Daca ajung al doilea  pierd, daca castig, ce castig? Nu m-a interesat niciodata concursul Eurovision. Am scris un cantec cand aveam 20 de ani care a ajuns in finala in anul 1979 si in 1986 un cantec care a ajuns pe locul 2. Asta a fost inainte de Roxette.

hitparad.se: Urmaresti  Melodifestivalen si  Song Contest? Ai favoriti pentru Moscova?
Per Gessle:Nu, stiu ca era o data un cantec numit "Snälla snälla". Nu este de mine.

hitparad.se: Multumesc pentru interviu si distractie placuta in seara aceasta in Zurich!

Sursa: Hitparad.se